Leptospirose, een zoönose met een sterk stijgende wereld wijde impact. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het aantal leptospirose infecties sterk toeneemt de laatste jaren. Ook wereldwijd zien we onder mens en dier een toenemend aantal besmettingen; dit mede vanwege de gemiddelde temperatuurstijging van de afgelopen jaren maar ook door met name overstromingen.  In het kader van Geohealth is hier o.a. in India en Azië veel onderzoek gedaan door o.a. Prof. Dr. J. Blanford, met name na overstromingen. Volgens het CDC zijn het aantal Leptospira besmettingen nagenoeg gelijk aan het aantal Dengue besmettingen, er is echter veel minder aandacht voor leptospirose. De ziekte is lastig te detecteren, kweken is lastig, huidige PCR’s indien deze al verkrijgbaar zijn, zijn vaak serovar specifiek, testen op locatie is niet mogelijk. Het gebruik van antibiotica is een gok omdat isoleren en kweken lastig en tijdrovend is, tevens is de antibiotica resistentie hierdoor sterk toegenomen, in gehospitaliseerde patiënten is meestal een intraveneuze toediening van antibiotica noodzakelijk. Een bijkomstig probleem is dat leptospirose aanwezig kan zijn in een grote verscheidenheid van dieren, zowel gedomesticeerd als in het wild levend.

Van groot belang is een scherp beeld te krijgen van de verspreiding van deze zoönose met een ernstig ziekte beeld en verloop indien niet optimaal gediagnosticeerd en behandeld, momenteel wordt een deel van de patiënten zeer laat gediagnostiseerd als leptospirosepatiënt met alle gevolgen van dien. Vele diersoorten bv. varken, paard, schaap en geit worden niet of nauwelijks gediagnosticeerd.

Uit vorig wateronderzoek van Antibody Store is reeds gebleken dat vele sloten, vaarten etc. besmet zijn (middels filtratie en PCR waren 20 van de 27 plaatsen positief tot zeer sterk positief ) echter in dit project willen wij o.a. onderzoeken welke pathogene Leptospira soorten aanwezig zijn en waar, en in welke concentraties, tevens willen wij de resistentie in kaart brengen indien mogelijk via kweek en of PCR (resistentie genen).

Deze resultaten willen wij graag delen met artsen en dierenartsen middels een applicatieplatform waardoor  support toegankelijk en onmiddellijk beschikbaar komt en tijdig optimale keuzes gemaakt kunnen worden t.a.v. de te gebruiken diagnostiek en van de behandeling met antibiotica. Indien mogelijk wil het consortium een goed werkend vaccin ontwikkelen, conventioneel en/of middels een cellfree mozaic recombinant waardoor productie beter geoptimaliseerd en gecontroleerd kan worden.        

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *