Pluimvee en vogels worden gezien als boosdoeners van verspreiding van pathogenen. Met name E.coli O157 wordt zeer veel verspreid door pluimvee en duiven. Duiven komen veelvuldig in contact met de mens. Het immuunsysteem van vogels is georiënteerd rond het darmstelsel en indien we pluimvee en duiven van een goede stabiele darmflora kunnen voorzien, is er geen mogelijkheid voor o.a. deze coli pathogenen om zich in hun darmsysteem te vestigen.

In dit project willen wij probioticabacteriën isoleren uit vogels en deze vitro testen op flora geïsoleerd uit pluimvee en duiven en darm samenstelling vervolgen (soorten, hoeveelheden, kiemen). Hiervoor bestaan geen testen, deze zullen wij dus moeten ontwikkelen naast de isolatie procedures van probiotica. Tevens willen wij onderzoeken wat sterke groeibevorderaars zijn voor deze probiotica. Bijvoorbeeld butyraat en andere stoffen zouden probiotica een explosieve groeistart kunnen geven, zodat deze zich maximaal kunnen vestigen in de darmflora van de vogels.

We willen een in water oplosbaar product, vloeistof of poeder ontwikkelen, maar ook willen wij ons richten op onder extreme druk geslagen pillen. Met name voor duiven is dit nuttig. Deze pillen moeten 72 uur over doen om op te lossen in de krop en een dosis bevatten van 108-109probiotica in levende vorm, zodat er elk uur circa 100 miljoen probiotica bacteriën door de darm vloeien en opgenomen kunnen worden.